ul. Sportowa 1

www.stowarzyszeniepomocni.pl

0000721961

39114020040000350277534652

Włączamy!” (w każdym obszarze życia)

(realizowany od połowy lipca do końca października 2019 r.)

Projekt został dofinansowany przez Operatora Gazociągów Przesyłowych GAZ-SYSTEM S.A.

Projekt zakładał włączenie społeczne osób z niepełnosprawnością i ich rodzin w bardzo wielu wymiarach, przez które są oni wykluczeni. Dał możliwość rozwoju zainteresowań fotografią cyfrową. Przed wyjazdem do Wisły osoby z niepełnosprawnością wzięły udział wraz z rodzicami w warsztatach fotograficznych prowadzonych przez Bożenę Klajner.

Zdobyte umiejętności uczestnicy warsztatów wykorzystali podczas kilkudniowego sierpniowego wyjazdu do Wisły. Podczas turystycznych wędrówek osoby z niepełnosprawnością robiły zdjęcia cyfrowe, na których utrwalały otaczający świat. Efekty ich obserwacji można zobaczyć na terenie gminy Ożarowice, oglądając wystawę ruchomą „Fotoreportaż z Wisły”. Promuje ona talenty osób z niepełnosprawnością, które należy wspierać i odkrywać.

Podczas wyjazdu beneficjenci wzięli udział w wydarzeniu kulturalnym, oglądając występy zespołów ludowych z różnych stron świata podczas 56. Tygodnia Kultury Beskidzkiej w Wiśle. Ponadto aktywnie spędzali czas, biorąc udział w górskiej wycieczce, zwiedzając wiślańską ciuchcią atrakcje Wisły.

Fotoreportaż z Wisły.

Ruchoma wystawa Fotoreportaż z Wisły prezentowana była podczas gminnych dożynek w Pyrzowicach, w szkołach podstawowych Ożarowice oraz w siedzibie stowarzyszenia.

Włączamy! (w ka...